Musée de la pierre

HET STEENMUSEUM

Het museum is ondergebracht in het oude huis van de Meester van de Steengroeve Jean-Baptiste Durieux centraal in de site van de oude steengroeves.

Al sinds de Middeleeuwen is Maffle gekend voor zijn steengroeve en voor het werk met blauwe steen (arduin). Dit sedimentair gesteente uit de oertijd is erg geschikt voor de bouw en voor beeldhouwen. Het bevriest niet en evolueert goed in het klimaat van deze streek. Het gesteente werd ook gebruikt voor kalkovens, als stoeprand en als straatsteen.

Het museum vertelt het verhaal van de lokale industrie, maar trekt dat perspectief ook open naar steenbewerking in België en Europa. Je leert er de technieken kennen van het winnen, het snijden en het houwen van steen, met machines, gereedschap en op basis van beeldmateriaal. Daarnaast komt de evolutie van het transport van steen van de Middeleeuwen tot nu aan bod: de mechanisatie bracht stoomkranen, rollende bruggen en de industriële spoorlijn. Je kan je ook inleven in de sociale omstandigheden van de arbeiders en de meesters die in de steengroeven werkten: hun salaris, hun werk, hun kledij en hun logement. Je rondt je bezoek af met enkele films over steenbewerking of over de sociale omstandigheden van de arbeiders.

Het museum wordt beheerd door de vereniging van de Vrienden van het Steenmuseum, die jaarlijks een magazine publiceert en die ook catalogi van tentoonstellingen, monografieën en verslagen van conferenties uitgeven. De lijst van de publicaties is beschikbaar in het museum en je kan er ook boeken vinden over steenbewerking. Je kan het documentatiecentrum bezoeken op afspraak.

 

PRAKTISCHE INFO

Adres

Chaussée de Mons 419
7810 Maffle (B)
(+32) 068 68 13 30

OPENINGSUREN

Open in juli en augustus, ma – vrij : 14u – 17u. Di en feestdagen: 14u – 18u
In september, op zondagen: 14u – 18u en heel het jaar door op afspraak per mail.

INSCHRIJVEN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN VISIT ATH

Ga naar de inhoud